JM-Rally Parc Fermé

Secto Rally Finland 2023, 3.-6.8.2023

Suuri unelma kävi toteen, kun sain Toyotan konsernin puheenjohtajalta Akio Toyodalta luvan osallistua Suomen MM-ralliin neljän vuoden tauon jälkeen. Tämä oli minulle 210. MM-rallistartti.

Olin halunnut kokea Rally1-auton hybriditekniikan ja uuden sukupolven kilpa-auton.

Kilpailuviikko alkoi testillä, joka ajettiin Konnevedellä. Pääsin siellä ajamaan 150 km. Sain autoon heti loistavan fiiliksen, ja Rally1-auton voima oli huikea kokemus, n. 530 hp, kun sähkö antoi lisäbuustin. Tämä tuntui nopeimmalta kilpa-autolta, millä olin koskaan ajanut.

Ralli starttasi perinteisesti torstai-iltana Harjun erikoiskokeella ja kyllä jännitti kovasti. Päätin ajaa ilman mitään riskejä ehjästi läpi, sillä virhe näyttäisi todella nololta ja se muistettaisiin. Olin yhdeksänneksi nopein häviten kahdeksan sekuntia kärjestä. Paljon tuli häviötä nopeimmalle 3,5 km:llä, mutta auto oli ehjä.

Oli todella jännittävää palata kilpailijaksi tiimipäällikköuralta ja nähdä mitä kilpaileminen MM-tasolla nykypäivänä on. Tämä tuntui nopeimmalta kilpa-autolta, millä olin koskaan ajanut.

Perjantaina ralli alkoi Laukaan ”pätkällä”, ja sade oli kastellut teitä kovasti ja liukkaita paikkoja oli luvassa. Olin päättänyt ajaa olosuhteiden mukaan ilman riskejä ja tehdä viikonlopusta mukavia muistoja. Tätä samaa asiaa minulle oli teroittanut kartturini Juho Hänninen.

Ralli alkoi perjantaina sijalla 9

Ralli alkoi perjantaina sijalla 9, mutta kisan edetessä sateen liukastamat tiet toivat yllätyksiä huippukuljettajille. Nousimme perjantaina keskeytyksien myötä sijalle 5. 1 min 24 s kärjestä.

Lauantaina sateet jatkuivat ja ajaminen piti sovittaa sen mukaan. Västilä tuntui hienolta ”pätkältä”, mutta samaan aikaan vaikealta, kun ei pystynyt luottamaan täysin pitoon. Päivän aikana ei yllätyksiä tullut, vaikka Vekkula 2 tuntui välillä siltä kuin olisi ajanut Safarirallissa ”konsanaan”, kun urat olivat täynnä vettä.

Sunnuntaina innostuin Himos 1:llä hyökkäämään, ja niin muodostui pari tilannetta, joista kartturini Hänninen piti palopuheen:

”Näitä ei sitten tule lisää tai mä hyppään pois kyydistä!”